РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ПРОФ. БЕНЮ ЦОНЕВ" - ЛОВЕЧ





ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА | СПРАВОЧНИК ЗА ЛОВЕЧ | ЕЛЕКТРОНЕН КАТАЛОГ | Полезни връзки


 



  Важни събития
през месеца
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сн
Нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Политика за поверителност на сайта


ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗА РАБОТА С ЛИЧНИ ДАННИ НА САЙТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „Проф. БЕНЮ ЦОНЕВ”
liblovech.org

 Уебайт liblovech.org е информационен сайт на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч. Настоящият документ има за цел да запознае посетители и ползватели на сайта с Политиката за поверителност и за работа с лични данни на Библиотеката.
 По смисъла на Закона за защита на личните данни Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”  е администратор на лични данни. От 25 май 2018 г. влезе в сила Регламент за защита на данни (General Data Protection Regulation), наричан Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета. С Регламента се цели защита на личните данни на всички граждани на Европейския съюз.
 С посещението си на информационния сайт liblovech.org чрез мобилно устройство, персонален компютър или по друг начин, се декларира, че сте прочели текста по-долу, разбирате, приемате и се съгласявате с Политиката за поверителност, свързана с личните данни, и касаеща дейността на сайта  и прилагането на съответните мерки по защита на сигурността от Библиотеката.
 Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” си запазва правото да прави промени в настоящия текст по всяко време. Ползвателите/посетителите на сайта се уведомяват за направените промени чрез посочена дата на направената актуализация. Библиотеката препоръчва периодично да се преглеждат тези правила, за да се уверят ползвателите как се използва всяка лична информация.
 Администраторите на сайта разделят личните данни на:
 1. Лични данни на посетители на сайта
 2. Лични данни, свързани с публикации с обществена значимост
 
1. Лични данни на посетители на сайта

 Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” приема, че терминът „лични данни” е понятие, обобщаващо всяка информация, която идентифицира дадено физическо лице.
 Потребителите могат да ползват уебсайт liblovech.org като разглеждат и четат информацията без да е необходимо да се регистрират. Всеки потребител има достъп до цялото съдържание, като не е необходимо да предоставя имена, псевдоним, e-mail, телефонен номер, пощенски адрес, местоположение, персонални номера, чувствителни лични данни. Посетителят/потребителят на сайта достига до конкретната страница посредством интернет протоколи и IP-адрес. Технологията на сайта включва малки текстови файлове, бисквитки (cookies). „Бисквитките“ могат да съдържат произволна информация. Обикновено те се използват за удостоверяване на самоличността на регистриран потребител на уебсайт или за проследяване на достъпа на отделни потребители до даден сайт. Бисквитките са необходими за оптималната работа на сайта. Представляват малки файлове с данни от букви и цифри, които се съхраняват чрез браузъра на твърдия диск на компютъра. Тази информация се записва, за да може уебсайта да разпознава потребителите, които са го посетили. Чрез бисквитките се запазва определена информация, като например предпочитания на посетителя. Чрез тях уебсайта разпознава посетителя при повторно посещение.
 Уебайт liblovech.org работи със собствени бисквитки и бисквитки на трети страни. Собствените бисквитки се генерират от системата на сайта и са свързани с използването му. Бисквитките на трети страни са свързани с всеки друг домейн, който взаимодейства с liblovech.org.
 По отношение на срока има два вида бисквитки: временни, които са валидни до момента на напускането на сайта от потребителя, и устойчиви, които се съхраняват на твърдия диск на устройството на потребителя.
 Уебайт liblovech.org не събира и не обработва лични данни и IP-адреси на потребителите.
 IP-адресите, от които се осъществява достъп до уебсайта, се съхраняват от сървъри, собственост на Lemon graphics  С Правилата и дейностите относно защита на личните данни на хостинг компанията е на адрес: http://lemonadv.com/
 Уебайт liblovech.org ще работи и при пълен отказ и премахване на бисквитките. Чрез посещението си на сайта, се приема използването на бисквитки. Потребителят може да прегледа, да редактира, да премахне, да се откаже от бисквитките чрез настройките на браузъра, който използва за достъп до сайта. Всеки съвременен браузър предоставя тази възможност в „Настройки”.
 Администраторите на сайта не събират, не разглеждат и не обработват IP-адреси и бисквитки от никакъв тип.
 E-mail комуникация чрез info@liblovech.org и kids@liblovech.org. Екипът на Библиотеката и администраторите на сайта не събират, не обработват и не предоставят информация на други хора, фирми или организации.
 Сайтът използва анализи, които събират данни за: населено място на посетителя, вид на устройството, езикови настройки на браузъра, операционна система, вид на браузъра, време на пребиваване на сайта, посетени страници от сайта. Обработва се обобщена и неперсонализирана информация, свързана с използването на сайта за статистически цели.

2. Лични данни, свързани с публикации с обществена значимост
 Сайтът съдържа и може да публикува информация – текст и снимки, с цел тя да бъде предоставена на широката общественост. Тази информация може да съдържа лични данни. Те се публикуват съобразно определенито в чл. 17 ал. 3 от Регламент (ЕС) 2016/679, а именно поради факта, че „обработването е необходимо за упражняването на правото на свобода на изразяването и правото на информация” и/илиза други цели в обществен интерес и по силата на този член Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” няма задължение да изтрие личните данни, тъй като те отговарят на цели, за които са събрани.
 Уебайт liblovech.org обработва и съхранява данни във връзка с Чл. 85 Обработване и свобода на изразяване и информация  от Регламент (ЕС) 2016/679 и се възползва от правото на дерогация (изключения от общите разпоредби):
 „Чл. 85 (1) Държавите членки съгласуват със закон правото на защита на личните данни в съответствие с настоящия регламент с правото на свобода на изразяване и информация, включително обработването за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.
 (2) За обработването, извършвано за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, държавите членки предвиждат изключения или дерогации от глава II (принципи), глава III (права на субекта на данни), глава IV (администратор и обработващ лични данни), глава V (предаване на лични данни на трети държави и международни организации), глава VI (независими надзорни органи), глава VII (сътрудничество и съгласуваност) и глава IX (особени ситуации на обработване на данни), ако те са необходими за съгласуване на правото на защита на личните данни със свободата на изразяване и информация.”
 Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” като администратор на лични данни ще разгледа индивидуално всяко искане за премахване или редактиране на лични данни, въпреки това общо правило. Потребители/посетители на уебсайта могат да се свържат  с администратора на info@liblovech.org .


Link: Регламент (ЕС) 2016/679
Политиката за поверителност и за работа с лични данни е публикувана и влиза в сила от .Дата: 10.01.19
Последната направена актуализация на текста е от Дата: 10.01.19